Maleteknikker

 

Maleteknikker

Det finnes veldig mange forskjellige maleteknikker.

Hvilke som er best er nok vanskelig å si, dette er opp til hvilke maleteknikker den enkelte foretrekker, hva du maler og hva du er vant med og har kunnskap om. Maleteknikker i skolen

LASERING, LASUR

Lasur er tynne (mye vann i fargen), gjennomskinnelige lag, slik at den underliggende fargen eller grunningen, skinner igjennom. Lasering innen maleri utføres ved hjelp av farger som er eller blir gjort transparente. Om du legger flere tynne strøk over hverandre, som får tørke mellom hvert lag, vil den underliggende fargen lyse gjennom. Lasering er også en utmerket metode å bruke for og fremheve tekstur i bakgrunnen. Hvis du har en bakgrunn med tekstur (mønster), kan du lasere en farge over overflaten. Den synker ned i de ulike gropene og dumpene og fremhever disse.

EKSEMPEL PÅ BAKGRUNNSLASERING

  1. Mal bunnfargen
    – Mal lerretet med en bunnfarge. La det tørke.
  2. Legg ny farge over
    – Velg en mørkere farge som du blander ut med vann og maler over bunnfargen. Før den øverste fargen tørker, tørker du vekk mesteparten med et papir eller klut, og du har laget en lasering.

SKVETTING

En fin maleteknikk er å skvette fargen på, med en pensel, tegne flaske eller en gammel tannbørste. Mye farge gir kraftigere skvetter, mens mer vann i gir mykere skvetter. Dekk områder som ikke skal skvettes på med f. eksempel avis eller maskeringstape.. la bilde ligge flatt så fargen ikke renner.

SKRAPING

Du kan skrape i våt, halvtørr farge med palettkniv, spartel, stukturpenn, skaftet på en pensel, kam og lignende redskaper for og få frem underliggende farge, og for å lage mønster i litt tykkere farge.

RENNETEKNIKK

Når fargen fremdeles er våt, kan du la vann renne vannrett eller loddrett alt etter hvordan du beveger underlaget. Den underliggende fargen (fargene) vil vises gjennom der vannet har rent. Effekten forsterkes ytterligere om du legger papir eller klut over for å suge opp fukten.

VASKETEKNIKK

Der overflatefarge vaskes bort, så underliggende farger/ motiver kommer frem, eller om du har malt et bilde du ikke er fornøyd med, kan du male over med en passende farge (som passer de underliggende). Mens fargen er våt/ fuktig vasker du frem former eller fargefelt med en fuktet svamp (kjøkkensvamp), eller klut. Skyll svampen/ kluten mellom vaskestrøkene.

VÅTT-I-VÅTT

La lerretet ligge flatt. Mal ønsket farge på lerretet. Mens fargen fremdeles er fuktig drypper du en annen fortynnet farge i, denne utvider seg da til runde bommullsaktige former, prøv deg frem med svart og hvitt og se hva som skjer. Mal lerretet for eksempel svart. Før fargen tørker, drypper du hvit farge, som er uttynnet med mye vann, i den svarte fargen. Det er spennende å se formasjonene som oppstår. For eksempel kan du male vintermotiv med blå himmel og snø (blå farge med hvite drypp). Anpass mengde farge og vann etter hvor store former du ønsker, mye vann gir store former. Prøv deg frem.

MODELERINGSPASTE

Brukes til overflatebehandling, struktur. Legges på med malekniv direkte i fargen for å få en tykkere maling, eller legges rett på lerretet for så og lage mønster med strukturpenn, eller andre redskap for å få avtrykk.
Legg ikke tykkere enn ca. 5 med mer, ellers kan det sprekke. Tørketiden er avhengig av tykkelse. Males over når det er tørt (en dag, ett døgn).

KRAKELERING

Fint forgrenet sprekkdannelse i øvre lag av en malt overflate. Lerretet males med bunnfarge som vises i de krakelerte sprekkene. Når bunnfargen er tørr, påføres krakeleringslakken. La den tørke. Mal så en annen farge enn bunnfargen over lakken, krakeleringen starter med det samme. Effekten av dette blir at bunnfargen lyser igjennom i sprekkene som dannes.

MOTIVOVERFØRING

Overføring av motiv til lerret. Bruk kalkerpapir (overføringspapir). Dette finnes i flere farger og fås kjøpt i sy butikker, hobbybutikker og kunstnerbutikker.
Tegn av motivet med en blyant. Legg overføringspapiret med den fargede siden ned mot lerretet. Legg motivet over. Overfør motivet ved at du tegner på strekene til motivet.

DECOUPAGE

Decoupage er en maleteknikk der gjenstander som servietter, dekorpapir pålimes, for eksempel på treesker, lerret og lignende. Decoupage lakklim (lim og lakk i ett)

Håper du kan dra nytte av min oversikt over maleteknikker. Dersom du ønsker å lære mer om maleteknikker, akrylmaling eller maling generelt arrangerer Alvøen Kunst kurs for både nybegynnere og viderekomne.

Se oversikt over våre malekurs her

 

Til toppenTilbake til maletips

 Posted by at 7:25 pm

 Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>